Voor onze activiteitencommissie zoeken wij iemand die het leuk vindt om invulling te geven aan het organiseren van de bijeenkomsten.
Hij/zij beslist en organiseert, samen met onze secretaris, Hein van Dijk, hoe de afdelingsavonden ingevuld kunnen worden, maakt afspraken met mensen die presentaties kunnen geven enz.
Voor meer infomatie neem even contact op met onze secretaris, Hein van Dijk. (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Heeft u ideeën voor een leuke lezing?
Geef dit dan ook even door zodat Cees kan proberen om invulling kan geven aan deze verzoeken.
Hij zal dan gaan zoeken naar een presentator die deze lezing kan geven.

Eerstvolgende bijeenkomsten:

De Meent te Nuland.

 • 2017
 • do   9 november  20:00   Themalezing Slimme Autos, door Henry van Aarssen
 • do 16 november  19:30   Bijeenkomst LinuxGroep.

 

De Helftheuvel te ’s-Hertogenbosch.

 • 2017
 • Vr 17 november 14:00 Bijeenkomst Linux- en Applegroep (zie agenda voor programma)
 • Vr 24 november 14:00 Themalezing Slimme Autos, door Henry van Aarssen

 

Wijkcentrum Hatert te Nijmegen 

 • 2017
 • di    7 november    20:00  Inloop
 • di  14 november    20:00  Themalezing Slimme Autos, door Henry van Aarssen
 
 

In november 2017 hebben we op al onze locaties de themalezing (zie activiteiten) over:

SLIMME AUTO’S  


Nog maar een tiental jaren geleden was een auto een mechanisch apparaat. Bij problemen werden onderdelen uit elkaar gehaald om te kijken wat er aan de hand was. De monteur was iemand met olie aan zijn handen. Dat is snel veranderd: nu wordt er bij beurten en bij problemen een stekker aangesloten en geeft een computer indicaties over de status van de auto. De monteur bekijkt de gevonden codes in het handboek van merk/type en volgt de bijbehorende instructies op.  Dit alles is mogelijk omdat er tegenwoordig een aantal computers voor verschillende taken in de auto gebruikt worden. Deze computers kunnen al dan niet in verbinding met allerlei sensoren een aantal taken overnemen van de chauffeur en het rijden mede daardoor veel veiliger maken.  Deze presentatie probeert een overzicht te geven van de “state-of-the-art”.


Wat is een slimme auto?

Wij definiëren een slimme auto als een voertuig waarin een aantal computers gekoppeld zijn met de technische componenten van de auto. De aanwezigheid van sensors en de koppeling daarvan met de computers levert een groot aantal mogelijkheden voor veiligheid, informatie en entertainment. Het eerste slimme auto-platform werd in 1996 gepionierd door General Motors samen met Motorola in het zgn. OnStar programma. Het uitgesproken doel van dit programma was verhoging van de veiligheid en snelle hulp bij problemen. Deze wens is blijven staan maar daar zijn waarschuwingen en hulp bij technische en verkeerstechnische problemen bijgekomen. En natuurlijk een duidelijke “fun” component. In toenemende mate zijn slimme auto’s ook gekoppeld aan het internet.(ze zijn zelfs hackbaar) Spraakbesturingsssystemen zijn standaard in een groot aantal modellen. Deze systemen zijn soms ontwikkeld voor het specifieke merk maar ook worden standaard systemen zoals Siri (Apple) en Cortana (Windows) gebruikt. Het gebruik van zo’n spraakbesturingssysteem bevordert natuurlijk de veiligheid omdat de handen aan het stuur en de ogen op de weg kunnen blijven.

Voor U gelezen op PCM (http://www.pcmweb.nl/nieuws/32-bit-linux-distributies-sterven-uit.html):

 

32-bit Linux-distributies sterven uit

tux.jpgHet laatste jaar hebben allerlei Linux-distributies de beslissing genomen om geen 32-bitversies meer uit te brengen. Wie nog Linux op een 32-bitmachine heeft draaien, moet dus binnenkort op zoek naar een alternatief.

De volgende versie van Debian, Debian 9.0 "Stretch", zal een aantal oudere 32-bits processoren niet meer ondersteunen. De 486 en oudere processoren waren al niet meer ondersteund, en de distributie laat nu ook de ondersteuning voor 586- en hybride 586/686-processoren vallen.

Het gaat daarbij om processoren die nog wel eens in embedded computerbordjes zitten, zoals de Intel Pentium en Pentium MMX, de AMD K5, K6, K6-2 (K6 3D) en K6-3, de Cyrix III, MediaGX en MediaGXm, de VIA C3 'Samuel 2' en C3 'Ezra'.

De processoren zijn nog tot 2018 ondersteund in de huidige versie van Debian, Debian 8 "Jessie", en misschien nog tot 2020 als de ontwikkelaars besluiten om ze te blijven ondersteunen in Jessie LTS.

Ubuntu

Terwijl Debian alleen de ondersteuning voor pre-Pentium Pro processoren uitfaseert, gaan andere distributies nog verder. Zo verspreidt openSUSE al sinds openSUSE Leap 42.1 geen 32-bit iso's meer. En OpenIndiana Hipster 2016.10 is de laatste versie van de opensource Solaris-afgeleide OpenIndiana met 32-bit support.

Ook de NAS-distributie OpenMediaVault heeft besloten om alleen nog maar 64-bit iso's te verspreiden. En Arch Linux heeft deze maand de laatste 32-bit iso's gepubliceerd. Gebruikers van i686-pakketten krijgen nog tot november dit jaar upgrades, daarna is de architectuur niet meer ondersteund.

Ubuntu zal op zijn beurt geen 32-bit PowerPC-versie meer uitbrengen van Ubuntu 17.04. Bestaande Ubuntu-releases voor 32-bit PowerPC krijgen nog tijdens hun levensduur updates. Voor Ubuntu 16.04 LTS is dat nog tot april 2021. Voor de x86-architectuur verspreidt Ubuntu voorlopig nog altijd 32-bit images, hoewel er ook daar al even sprake is van het laten vallen van de ondersteuning.

Meer veiligheid met 64 bits

Ook Tails 3.0, dat naar verwachting in juni uitkomt, zal de ondersteuning voor 32-bit computers opgeven. Naast het feit dat in het begin van 2016 nog maar 4% van de Tails-gebruikers een 32-computer hadden, maakt de overstap naar 64-bit software extra veiligheidsfuncties mogelijk, zoals een betere address space layout randomization (ASLR) en het NX-bit (No-eXecute).

CCleaner logo       CCleaner was gehacked !!!!

CCleaner, het inmens populaire pc-tool was gehacked en voorzien van malware. En omdat CCleaner miljoenen downloads per week heeft, kunnen de gevolgen groot zijn!

Wat doet de malware?

De malware beschadigd geen systemen, maar verzameld en encrypt gegevens die in de toekomst gevaarlijk zouden kunnen zijn. In het bijzonder, volgens Piriform, maakt het een unieke identfier voor de pc en bevat:

 • Naam van de computer
 • Lijst van de geinstalleerde software, incl. Windows updates
 • Lijst van draaiende processen
 • MAC adres van de eerste 3 netwerk adapters
 • Extra informatie of het proces draait met admin privileges, of het een 64bit systeem is, etc

Ben ik besmet?

Gelukkig lijkt het erop dat maar een gedeelte van de CCleaner gebruikers er mee te maken hebben:

 • Gebruikers met de 32bit versie van het programma
 • Gebruikers met de 5.33.6162 versie van CCleaner of de 1.07.3191 van de CCleaner Cloud versie

Omdat vele gebruikers de 64bit versie gebruiken en omdat de gratis versie niet automatisch update, is dit goed nieuws voor veel gebruikers.

Ben je een gebruiker van de 32bit versie en heb je intussen misschien een versie gedownload, dan kun je je versienummer controleren door ccleaner te starten en je ziet je versienummer in de linkerbovenkant onder de programmanaam.

Is dat lager dan 5.33.6162, dan zit je goed en kun je handmatig updaten naar de laatste versie. Is dat al 5.34 of later, ben je ook safe. Heb je echter tussen 15 Augustus en 12 September een update van je 32bit versie gedaan, dan kun je besmet zijn!!!!!

Wat moet je doen??

Terwijl er niet echt iets schadelijks gevonden is, advizeerd Cisco Talos om je systeem terug te zetten naar een stand van voor 15 Augustus 2017. Verder draai een Antivirus en Malware scan op je systeem EN eventuele backups om eventuele besmetting uit te sluiten!

Als alternatief, zegt men, kun je Windows compleet opnieuw installeren. Dat is een harde optie, want dan moet je alles opnieuw erbij gaan installeren, maar is wel de enige optie om zeker te zijn!!

 

 

De video die gemaakt is van de seizoenslezing over ThuisNetwerken is via een link in de downloadsectie beschikbaar voor leden!